18 May

  • Postavio: Rotary District 2483
  • Kategorija: Novosti

ZAVRŠEN PRVI DEO ZAJEDNIČKE AKCIJE NIŠKIH ROTARI KLUBOVA POD NAZIVOM “#CODE ROBOTIĆ” – EDUKACIJA OSNOVACA U PROGRAMIRANJU ROBOTA

Niški Rotari klubovi : RK Niš, RK Niš – Konstantin Veliki, RK Niš – Centar i RK Niš – Medijana, u saradnji sa organizacijom „Nauči me“, kao koorganizatori, su uspešno sproveli akciju iz oblasti obrazovanja osnovaca, kao jednog od 6 fokusa delovanja Rotarija. U prethodnih deset nedelja, osnovci od 5.-8.razreda su se upoznali sa programskim jezikom Scratch, a zajedno sa profesorima i volonterima su radili na programiranju EDIBOT robota, što im je na najbolji način približilo algoritamski način razmišljanja, koji se pokazao kao jako važan u razvoju liderskih sposobnosti.
Deca su sa neverovatnom posvećenošću i interesovanjem pohađala radionice, takmičila se, programirala, pa su tako humanoidni roboti (nazvani Andrija i Anđelka) igrali fudbal, prolazili kroz lavirinte i imali razne druge zadatke koje su morali da rešavaju uz pomoć polaznika. Osim klasičnih radionica, celokupnu akciju je pratio i promotivno marketinški deo, gde su roboti , brendirani točkom Rotarija učestvovali u svakodnevnim aktivnostima (šetnja u parku, odlazak na kafu…). Svi ovi događaji su snimani kamerom, montirani i kačeni na Youtube. Ovako kreirani sadržaji su takođe deljeni na specijalno za te potrebe formiranoj Facebook stranici “Rotari u Nišu”, sa koje su dodatno materijal uzimali i delili pojedinačni Rotari i Rotarakt klubovi iz Niša, čineći u kratkom roku , zbog velikog broja deljenja, celokupni materijal viralnim, što je dodatno promovisalo Rotari među građanima Niša u najpozitivnijem svetlu, kao pojedince koji su posvećeni radu sa decom i njihovom razvoju u buduće lidere. Sve ove aktivnosti je aktivno pratio i Rotarakt, svojim prisustvom, logističkom, kao i svakom drugom podrškom.
Uz sve to, ogromnu pažnju je akcija izazvala tokom svoje prezentacije na festivalu “Nauk nije bauk”, početkom aprila, gde je kamera zabeležila da je gradonačelink Niša bio prisutan (zajedno sa dolazećim guvernerom Banetom Ranđelovićem) na štandu gde su “Nauči me” i Rotari promovisali celokupni projekat. Na ovom događaju je bilo preko 20.000 ljudi.

 

Završnoj radionici, koja je održana početkom maja je prirustvovao veliki broj članova Rotari klubova, roditelja, dece, a održana je lepa prezentacija o Rotariju koju je izneo Predrag Stefanović iz RK Niš Medijana. Prisutan je bio I predsednik najmnogoljudnije niške opštine Medijana, gospodin Milan Krstić, koji je, kao jedan od prijatelja projekta, ispred opštine dodelio tablete za 10 najboljih polaznika.
Važno je napomenuti da je celokupna akcija imala ogromnu medijsku pažnju, kako lokalnih (Belle Amie, TV Zona, TV Kopernikus, Niška televizija, Južne vesti….), tako I nacionalnih medija (TV Pink, Večernje novosti, Beta…), što je do sada nezabeleženo kada je Rotari u pitanju.
Neposreni nastavak akcije se odvija već naredna četiri vikenda, kada će svaki od klubova ugostiti deo dece koja nisu uspela da budu deo radionice (radionica je bila za 20 dece, a prijavilo se oko 200). Po 30 dece sa roditeljima će biti pozvano na jednodnevnu radionicu sa robotima, gde će decu obučavati volonteri, a roditeljima će se pridružiti članovi niških Rotari klubova, I u opuštenoj atmosferi razgovarati sa njima, dodatno poboljšavajući imidž Rotarija u zajednici. Ove četiri radionice se održavaju uz nesebičnu pomoć distrikta.
U narednom periodu, nakon početka nove školske godine, nastaviće se sa radionicama za decu od 5.-8.razreda, ali će se program proširiti I na mlađu decu, od 1.-4. razreda, čime će se cela akcija, pa I vidljivost Rotarija u zajednici dodatno proširiti

Izveštaj pripremili:
Nikola Pejović Dica
Koordinator akcije #CodeRobotić
Rotari klub Niš-Centar
I
Saša Petrović
Asistent Distrikt guvernera
Rotari klub Niš-Medijana

Facebook Twitter Email