ZAJEDNIČKA AKCIJA NIŠKIH ROTARI KLUBOVA POD NAZIVOM “#CODE ROBOTIĆ”

 

 

 

EDUKACIJA OSNOVACA U PROGRAMIRANJU ROBOTA

 

Niški Rotari klubovi : RK Niš, RK Niš – Konstantin Veliki, RK Niš – Centar i RK Niš – Medijana, u saradnji sa organizacijom „Nauči me“, kao koorganizatori, sprovode akciju iz oblasti obrazovanja osnovaca, kao jednog od 6 fokusa delovanja Rotarija. U prvom ciklusu će deca uzrasta od 5. do 8. razreda učiti programiranje humanoidnih robota „EdBot“, jedinstvenih na ovim prostrorima. Trenutno su nabavljena dva robota (Andrija i Anđelka) ali se planira nabavka još jednog, kako bi naredni ciklusi obuke, koji traju po dva ipo meseca, mogli da pokriju veći broj polaznika. Program edukacije je napisan po najnovijim svetskim standardima, tako da i na ovaj način Rotari pokazuje svoju lidersku poziciju u društvu. Radionice će voditi profesori informatike u saradnji sa volonterima iz niških srednjih škola.

Cela akcija ima jak markentiški efekat. Niški rotarijanci su gostovali na nacionalnim televizijama TV Pink (prilog je u motaži, očekuje se emitovanje za par dana) i TV Kopernikus, kao i na regionalnim: Belle amie, NTV i Zona. Projektu je bila posvećena i emisija na slušanom lokalnom City radiju. Sva gostovanja su bila u dobrim terminima, a naišla su na odličan odjek. Članke posvečene akciji #Code Robotić su preneli i pisani mediji: nacionalne „Večernje novosti“ i regionalne „Narodne novine“. Propratili su nas i regionalni i lokalni informativni portali kao što su „Južne vesti“, „Medijski istraživački centar Niš – MIC“, „Megafon“. Vesti su se proširile i društvenim mrežama, a jasan partnerski nastup je lako uočljiv, činivši još većim vidljivost Rotarija u celoj akciji. Namera nam je da u narednom periodu nastavimo sa marketinškom kampanjom jer je ovo potpuno jedinstvena i medijima zanimljiva i tema i akcija, pa očekujemo virialnost sa svakom narendom objavom, posebno što ćemo paralelno sa tradicionalnim medijima raditi i Youtube, instagram, snapchat itsl. Naravno, dobra akcija je uvek najbolja reklama!

Za prvi ciklus radionica, koje počinju sredinom februara, prijavilo se dest puta više dece od moguće broja polaznika. Imajući ovo u vidu kao i efekat koji smo postigli u društvenoj zajednici i školama, planiramo da se akcija produži i narednih godina, uz moguće prošierenje ciljne grupe na kako starije, tako i mlađe polaznike.
Video izveštaj sa prvog događaja akcije “#Code Robotić”: https://youtu.be/w89YHSN2nTE

Izveštaj pripremio:
Saša Petrović
Asistent Distrikt guvernera
Rotari klub Niš-Medijana