Pismo Guvernera oktobar/novembar 2016

 

 

 

DG Velibor Zolak

GOVERNOR’S NEWSLETTER

No. 4 – Oktobar/Novembar 2016.

 

PR Seminar, 5. novembar 2016.

KAKAV NAM JE IMIDŽ

Tako će se i odnositi prema nama

Odziv na Seminar o odnosima s javnošću, koji je održan u subotu 5. novembra 2016. godine u Hotelu Park u Beogradu – 12imajući u vidu da isti ne spada u obavezne – bio je daleko iznad očekivanja. Okupio je 68 učesnika iz 38 Rotari i 3 Rotarakt kluba našeg Distrikta, a izvrstan domaćin bio je RC Beograd – Skadarlija. Ovaj put smo se u potpunosti oslonili na sopstvene snage, pa su svi predavači i učesnici bili rotarijanci, a ispunjena su i očekivanja da će takav pristup sa sobom donijeti i veću opuštenost i slobodniju diskusiju. Izvještaj i prepo-ruke sa seminara dostavljeni su svim klubovima, prezentacije svim učesni-cima seminara, a pokrenuta je ini-cijativa da se izradi srednjoročna distriktna strategija odnosa s javnošću.Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da su ispunjeni sledeći ciljevi seminara: upoznavanje sa suštinom i značajem odnosa sa javnošću i izgradnjom imidža, savladavanje osnovnih tehnika privlačenja javne pažnje, usvajanje znanja kako se piše najvažnija novinska forma – vijest, upoznavanje sa digitalnom platformom komunikacija i osposobljavanje za kreiranje i implementaciju klupskog PR plana. Znanja koja su usvojena na ovom seminaru koristiće učesnicima u svim oblastima života. Jer, odnos drugih prema nama zavisi prije svega od toga kakav nam je lični, klupski, poslovni imidž.

3

Sastanak Distriktnog lideršip tima

ZAUSTAVLJEN ODLIV ČLANSTVA!

Neposredno prije PR seminara, 5. novembra 2016, održan je sastanak Distriktnog Lideršip Tima. Na sastanku su analizirani rezultati ostvareni u prvoj trećini Rotarijanske godine, podnešeni su izvještaji ADG-ova, predsjednika Komiteta i podkomiteta i izvještaj Guvernera, te analizirana situacija u svakom klubu. Jedinstvena je ocjena da je stanje u Distriktu daleko od željenog, ali da je postignut  napredak u stepenu i sadržini aktivnosti klubova i cijelog Distrikta. Što je najvažnije – zaustavljen je odliv članstva. U proteklih pet godina Distrikt 2483 je u prvoj trećini godine gubio prosječno 15 do 20 članova, a u ovoj rotarijanskoj godini u istom periodu izgubljen je samo jedan član (period 1. jul – 31. oktobar).4

Nastup našeg Distrikta na Rotari Institutu u Solunu i akcija Maraton 55/55 ocjenjeni su kao izuzetno uspješni projekti, a naredni veliki ispit za sve klubove u Srbiji – naglasio je Distriktni Lideršip tim – jeste obilježavanje Nacionalnog Rotari dana Srbije, 2. decembra 2016.

5Da bi se ostvarili ciljevi koje je postavio Rotari Internacional, zaključeno je da se moraju intenzivirati aktivnosti na prijemu novih članova, jer su svi klubovi obavezni dostići početni broj od 20 članova. Kako bi se ostvario plan proširenja članstva, Komitet za razvoj članstva, na čelu sa predsjednicom Vesnom Latinović, krenuo je u obilazak klubova kojima je potrebna pomoć.

Zato je prijem novih članova – uz ispunjavanje utvrđenih obaveza prema Rotari Fondaciji – trenutno najvažniji zadatak svakog kluba!

6

 

Humanitarni podvig za istoriju

VELIKI ORKESTAR!

Prolaskom kroz cilj u Budvi supermaratonac Goran Nikolić je oborio Svjetski rekord, a Rotari pokazao koliko može biti snažna mreža i uspješan orkestar!

IZVJEŠTAJ NOVINSKE AGENCIJE:

„BUDVA, (Okt. 27, 2016) — Danas u podne, uprkos jakoj buri, nakon 4.5 sata trčanja od Bara do Budve i 55 dana, pozdravljen od brojnih građana Budve i praćen sa maratoncima iz Crne Gore i Srbije, Goran Nikolić je prošao finalni cilj ovog humanitarnog supermaratoma i oborio svjetski rekord!

Punih 55 uzastopnih dana Goran NIKOLIĆ, maratonac iz Kragujevca, trčao je kroz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru sa ciljem da obori Ginisov svjetski rekord. Sav prihod od donacija Goran je usmjerio Regionalnom centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“, jer je Goran hendikepiran čovjek – vidi samo 5 procenata na jedno oko!7

Ovo je prvi put da je sportista sa invaliditetom srušio rekord potpuno zdravog sportiste. Sad već bivši Ginisov rekord – 52 maratona za 52 dana – držao je  japanski atletičar.

Organizator i domaćin maratona u svakom gradu bili su Rotari klubovi Distrikta 2483, koji okuplja  klubove iz Srbije i Crne Gore, a u Bosni i Hercegovini Rotari klubovi Distrikta 1910.“

 

Kao Guverner Distrikta 2483, čestitam čovjeku čelične volje i svim klubovima na angažovanju, posebno inicijatoru i nosiocu Rotari klubu Kragujevac. Publicitet koji je dobio ovaj poduhvat nadmašio je sva naša očekivanja.

Pokazali smo da uspjeh zavisi isključivo od nas, od naše volje, naše vjere, naše angažovanosti! MOŽEMO KAD HOĆEMO!


Svi klubovi u Srbiji – 2. decembra 2016.

NACIONALNI ROTARY DAN SRBIJE!

8

9Nacionalni Rotari dan Srbije biće obilježen 2. decembra 2016. (petak), u svim gradovima Srbije u kojima postoje Rotari klubovi, organizovanjem prigodnih događaja koji obuhvataju odgovarajući kulturno-umjetnički događaj i predavanje o Rotariju. U gradovima u kojima postoji više klubova, svi klubovi udruženim snagama treba da organizuju ovu manifestaciju. Preporuke za oblikovanje Rotari dana date su u prošlom, septembarskom broju Newslettera, a u Beogradu i Nišu su pripreme daleko odmakle.

BEOGRAD – Svi klubovi obilježavaju Nacionalni Rotary dan u klubu Fabrika (www.fabrikabeograd.com) u Beogradu pod naslovom „Pridruži se liderima, razmjeni ideje, preduzmi akciju“! Nakon spikera koji odgovaraju na pitanje „Zašto sam u Rotariju“ i tematskih petominutnih predavanja, slijede tzv ignate prezentacija na kojima, između ostalih, učestvuje i naš čovjek čelične volje – Goran Nikolić. Prisutni će imati priliku da se upoznaju i sa većim brojem nevladinih organizacija na svojevrsnom NGO sajmu, te da uživaju u zvucima džez orkestra Ognjena Gotovčevića.

NIŠ – Akcija niških Rotarakt klubova na više punktova u Gradu – štandovi na kojima se prezentuju Rotari i Rotarakt, dijele 10liflete i poklanjaju bedževi, od 11.00 do 13.00. U 13.00 u niškom Medija centru organizuje se tribina na temu: „Zašto sam u Rotariju“. Akteri su četvoro istaknutih i prepoznatljivih, politički neeksponiranih niških Rotarijanaca. U večernjim satima, u 18.00, izložba fotografija i promocija akcija Rotari klubova Niša u Deli prostoru, u najužem centru Grada. Koktel za posjetioce. Za dan poslije Rotarakt klub Niš je pripremio Koncert u Narodnom pozorištu, tako da će se obezbijediti dvodnevna intenzivna prisutnost Rotarija u javnom životu Niša.

Distrikt finansijski podržava oba projekta jer predstavljaju zajedničku akciju svih klubova i povećavaju vidljivost naše organizacije u javnosti.

Novembar / Decembar 2016

NOVI BROJ MAGAZINA „ROTAR“

11Izašao je novi broj magazina Srpski ROTAR u izdanju najstarijeg kluba u Distriktu 2483 – RC Beograd. U ovom dvobroju – novembar-decembar 2016 – možete čitati o Goranovom podvigu i pretrčanih 55 maratona za 55 dana, stogodišnjici Rotari Fondacije, Distriktnom seminaru i druženju na Fruškoj Gori, Institutu Zone u Solunu, profesionanlim uspjesima Rotarijanaca – PPRC Beograd Tiće Savića, obilježa-vanju svjetskog dana borbe protiv Poliomijelitisa, akcijama Rotarakt kluba Beograd, o druženjima, akcijama i sastancima, upečatljivim i manje poznatim istorijskim momentima, ljepotama sredine u kojoj živimo i dostignućima i dobroti ljudi oko nas i drugim temama.

Časopis se može čitati ili preuzeti sa linka  https://issuu.com/nescom123/docs/srpski_ rotar_br_69_i_70 ili sa sajta Rotari kluba Beograd: http://rotarybeograd.org/rotar.php

 

Zbog velikog broja informacija

ZA NAREDNI BROJ NEWSLETTER-A

Predstavljanje novih članova Rotari klubova i novih Rotarakt klubova – zbog velikog broja aktivnosti, informacija i materijala u ovom broju – ostavljamo za naredni broj Newsletter-a.

 

Newsletter u PDF formatu možete preuzeti OVDE