Pismo Guvernera Juni 2016

 

 

Pismo Guvernera u PDF formatu možete preuzeti OVDE

 

Mesečno pismo, juni 2016.                                               30.juni 2016

     Dragi Rotarijanci i Rotaraktovci, poštovani prijatelji u Rotariju,

   Završava se juni mesec i sada smo na samom kraju ove rotarijanske godine. Od sutra, 1, jula 2016. predsednici klubova ustupiće svoje mesto novim predsednicima. Zato, pre svega, želim da se zahvalim predsednicima i sekretarima klubova na saradnji, dobrim odnosima i trudu koji su uložili toku protekle rotarijanske godine. Ovoga proleća imali smo nekoliko važnih događaja – izbor guvernera, PETS, Distriktnu Skupštinu i Distriktnu Konferenciju gde smo pokazali dobre odnose među klubovima, odgovornost, odanost rotari ideji i viziji, dobru volju i želju da se naša organizacija dalje razvija. Dobili smo jedan novi klub, E-klub i dva nova Rotarakt kluba, RAC Smederevo i RAC Beograd-Vračar, a uskoro će u veliku Rotari porodicu biti primljeni RK Beograd-Kalemgdan RAC Beograd-Dunav. Članovima novih klubova želim puno uspeha u radu i razvoju. Nažalost, i ove godine izgubili smo jedan broj članova i ovaj trend je prisutan od rotarijanske 2010-11. godine.

     Predsednicima klubova koji su završili svoj mandat klubova želim da poručim da nastave da aktivno rade u klubu i da budu konstruktivna podrška novim predsednicima. Dobar klub ne bi trebalo da svakog 1. jula počinje sve iz početka, već da ima viziju, plan rada, jasnu liniju svog razvoja i realne ciljeve vezane za jačanje članstva, kvalitetne projekte i klupske programe. Ne zaboravite koliko je važno da klub bude prepoznat u lokalnoj sredini kao pouzdana i ozbiljna organizacija odgovornih i dobronamernih ljudi koji gledaju unapred i nastoje da budu od koristi zajednici.

     Pred nama je period letnjeg druženja i raznovrsnih klupskih aktivnosti po kojima su mnogi klubovi poznati i popularni. Letnji programi i međuklupski sastanci jačaju veze između klubova unutar distrikta, doprinose razmeni ideja i mišljenja između članova i stvaraju trajne prijateljske odnose između rotarijanac iz različitih sredina. Iskoristite priliku da kroz druženje privučete nove članove i vodite računa o prijemu u Rotari članova Rotarakta koji su se istakli u realizaciji programa i odgovornom odnosu prema ciljevima organizacije.

     U ovom poslednjem guvernerskom pismu neću detaljno navoditi svoje aktivnosti u proteklom mesecu, ali želim da ukratko ispričam gde sam bio i šta sam radio. Posetio sam konvenciju Rotari Internacionala koja je ove godine održana u Seulu. Bio je to veličanstven skup rotarijanaca iz celog sveta na kome učestvovalo oko 43.500 članova Rotari klubova. Poseta konvenciji je zaista jedinstveno iskustvo i događaj koji treba bar jednom videti. Međunarodna konvencija Rotari Internacionala se održava jednom godišnje, uvek u drugom gradu i uvek pod motom „Service above self“. Tu Rotarijanci iz svih krajeva sveta mogu da prikažu svoje ideje, projekte, uspehe i dostignuća, kao i da prezentiraju svoju viziju razvoja Rotarija. Međunarodna konvencija je mesto na kome se putem posebnih predavanja, predstava i specijalno dizajniranih programa, jača zajedništvo i prijateljstvo rotarijanaca. Oni potstiču jedni druge i udružuju svoje znanje, energiju i pozitivan duh u realizaciji novih programa i projekata. Ovaj globalni festival omogućava svakom rotarijancu da upozna snagu organizacije, njenu istoriju, filozofiju i tradiciju, njene tekuće aktivnosti i njenu viziju novog, budućeg sveta.

Na ulazu u prijemnu halu konvencije RI
Na ulazu u prijemnu halu konvencije RI
Ceo svet na okupu
Ceo svet na okupu

     Sekretar distrikta, Jovo Medojević i ja imali smo prilike da se sretnemo i upoznamo sa mnogim rotarijancima iz svih delova sveta, Japana, Koreje, SAD, dalekog istoka Rusije, Afrike, Nepala, Indije, Australije itd. Bili su to interesantni susreti sa ljudima različitih rasa, religija, običaja, obrazovanja i kulture, a ono što nam je bilo zajedničko to su bile priče o Rotariju, specifičnostima lokalnih klubova, programima koje realizuju, problemima sa kojima se suočavaju u svojoj sredini, itd.

DS Jovo Medojević sa rotarijancima iz Koreje
DS Jovo Medojević sa rotarijancima iz Koreje

     Po povratku sa puta 3. juna 2016. bio sam na Slavi RK Šabac, a odmah potom, sledećeg dana, na obeležavanju 86. godišnjice od osnivanja RK Novi Sad. Evo nekoliko fotografija sa ovih skupova.

Slava Rotari kluba Šabac
Slava Rotari kluba Šabac
Obeležavanje 86. godina od osnivanja Rotarija u Novom Sadu
Obeležavanje 86. godina od osnivanja Rotarija u Novom Sadu

     Svaki guverner ima zadatak da u toku rotarijanske godine poseti, bar jednom, svaki klub u distriktu. Na početku svog mandata rekao sam da ću obići sve klubove i to sam zaista uradio. Poslednji klub u kom sam bio u zvaničnoj guvernerskoj poseti bio je RK Vranje, 7. juna 2016. RK Vranje je po broju članova mali ali vrlo aktivan klub. Realizovali su mnoge programe i projekte: dečiju igraonicu u zdravstvenom centru Vranje, u zajednici sa RK Kikinda poklonili su dva aparata za analizu krvi centrima u Vranju i Surdulici, obezbedili su dva obroka za decu sela Vlase u toku zime, itd. Druže se sa klubovima u inosranstvu, a bratimili su sea sa RK Kumanovo, RK Ćustendil i RK Blagoevgrad.

Sastanak u RK Vranje
Sastanak u RK Vranje

     U subotu, 11. juna održana je Distriktna skupština koju je vodio budući guverner, Velibor Zolak.

Početak rada Distriktne skupštine
Početak rada Distriktne skupštine

     Skupština je u osnovi edukativni distriktni sastanak i ja sam bio prvi predavač. Govorio sam na temu: Rotari kodeks ponašanja kroz koju su se rotarijanci upoznali kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati ili gestakulirati na Rotari sastancima, konferencijama i drugim okupljanjima.

     Sutradan u nedelju, 12. juna, održana je svečanost predaje povelje rotari Internacionala novom RAC klubu Smederevo.

Predsednik RK Smederevo Ivica Cvetković pozdravlja nove rotaraktovce Smedereva
Predsednik RK Smederevo Ivica Cvetković pozdravlja nove rotaraktovce Smedereva

     Posle pedaje Charter-a članovima Rotarakt kluba Smederevo prisutnima se obratio Ivica Cvetković, predsednik RK Smederevo i rotaraktovcima poželeo uspeh u „služenju i druženju.“

     Već sledeće nedelje, 18. juna 2016. godine u beogradskom „Hotelu ─ M“ održana je Distriktna konferencija.

Učesnici distriktne konferencije
Učesnici distriktne konferencije

     Distriktna konferencija je najvažniji godišnji sastanak u distriktu. Na njoj se donose važne odluke vezane za rad distrikta, a pored toga, cilj konferencije je da pruži mogućnost za druženje, povezivenje i inspirativnu raspravu o Rotariju i srodnim pitanjima. Na konferenciji treba razgovarati o rotarijanskom služenju, programima, projektima i dostignućima u protekloj godini.

Guverner Slovenije, Martin Šinigoj uručio je Dejanu Čikari Golden Award za ostvarenu saradnju
Guverner Slovenije, Martin Šinigoj uručio je Dejanu Čikari Golden Award za ostvarenu saradnju

     Distriktnoj konferenciji prisustvovali su predstavnici 40. klubova i mnogi gosti. Među njima su bili Martin Šinigoj, guverner distrikta 1912. i Murat Čelik, past guverner distrikta 2420 (Turska).

     Konferencija je donela i nekoliko važnih odluka. Usvojen je finansijski izveštaj PDG Vigora Majića, usvojen je završni račun za 2015. godinu i imenovan Nominacioni komitet koji će obaviti izbor guvernera distrikta za 2019-20. godinu i drugih distriktnih funkcionera. Po modelu koji se koristi u Austriji i Nemačkoj, Nominacioni komitet čine past guverneri Dragan Brajer, Nikola Obradović, Velimir Stefanović, Vigor Majić i Dejan Čikara.

     Po završetku konferencije, istog dana u 18. časova, u hotelu „Palas“ održana je zajednička primopredaja dužnosti predsednika Rotari klubova Beograd-Dunav i Beograd-Centar.

Primopredaja dužnosti predsednika RK Beograd-Dunav
Primopredaja dužnosti predsednika RK Beograd-Dunav
Potpisivanje povelje o bratimljenju RK Beograd-Dunav i RK Idrija (Slovenija)
Potpisivanje povelje o bratimljenju RK Beograd-Dunav i RK Idrija (Slovenija)

     Pored toga, na ovoj svečanosti, u prisustvu guvernera distrikta Slovenije i Srbije i Crne Gore obavljeno je i potpisivanje povelje o bratimljenju Rotari klubova Beograd-Dunav i Idrija.

     Sledećeg dana, 12. juna 2016. bio sam gost na godišnjoj konferenciji Rotarakt klubova našeg distrikta. Evo jedne fotografije sa tog skupa.

Radno predsedništvo Rotarakt konferencije
Radno predsedništvo Rotarakt konferencije

     Dva dana kasnije, zajedno sa grupom rotarijanaca iz Subotice i Beograda bio sam na proslavi 25. godišnjice RK Segedin-Sent Đerđ Albert. To je bila velika svečanost kojoj su prisustvovali predsednik Rotari Internacionala K.R. Ravindran, Ri direktor Šafak Alpaj i mnogi drugi funkcioneri Rotari Internacionala.

Susret sa predsednikom RI Ravindranom u Segedinu
Susret sa predsednikom RI Ravindranom u Segedinu

     Tokom večeri imali smo odvojeni razgovor sa RI direktorom, Šafakom i razgovor sa predsednikom Ravindranom.

D. Čikara, J. Medojević, V. Matić i Dora Lalić u razgovoru sa Ravindranom i Šafakom Alpajem
D. Čikara, J. Medojević, V. Matić i Dora Lalić u razgovoru sa Ravindranom i Šafakom Alpajem

     Mi smo im izložili našu želju da promenimo RI zonu 20. i pređemo u RI zonu 19. što su oni sa pažnjom saslušali. Rekli su nam da predstoji reorganizacija Rotari Internacionala većeg obima i da će tom prilikom imati u vidu ovaj naš predlog. Ali i Šafak i Ravindran su izrazili nezadovoljstvo povodom više puta ponovljenih žalbi upućenih Rotari Internacionalu na izbor guvernera distrikta. Savetovli su nam da prestanemo da im pišemo i pokušamo da unutar distrikta rešavamo sve naše probleme.

     Sledeće subote, 25. juna 2016. u Budvi, obavljena je primopredaja dužnosti guvernera distrikta. Na lepo organizovanoj svečanosti dužnost je primio Velibor Zolak član RK Budva.

Svečanost primopredaje guvernerske dužnosti
Svečanost primopredaje guvernerske dužnosti
Druženje na primopredaji, Bane Ranđelović, Dejan Čikara i Vita Đorđević
Druženje na primopredaji, Bane Ranđelović, Dejan Čikara i Vita Đorđević
Rotari trojka DG, DGE i DGN na svečanosti
Rotari „trojka“ DG, DGE i DGN na svečanosti

     Novom guverneru i članovima njegovog tima želim puno sreće i uspeha u daljem radu i koristim priliku da se zahvalim svim saradnicima na zajedničkom „služenju i druženju“ u rotarijanskoj 2015-2016. godini.

     Vaš u Rotariju
     Dejan Čikara
     guverner distrikta 2015-2016.