Pismo guvernera jun 2017

DG Velibor Zolak

GOVERNOR’S NEWSLETTER

No. 12 – Jun 2017.

Budva, 23 -25. jun 2017.  

ZAVRŠENA DISTRICT BEACH CONFERENCE

Jedinstvena Konferencija!

Konferencija Distrikta 2483 Crna Gora i Srbija održana je prema planu od 23. do 25. juna 2017. Za konferenciju su registrovana 62 kluba (elektori i proksiji), 96 učesnika iz 6 država (Crne Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Izrael i Indija), 86 učesnika sa pravom glasa i 63 izborna glasa iz 62 kluba. Glasanju nisu prisustvovala 3 elektora (RC Pančevo. Pljevlja i Smederevo).
PROGRAM Konferencije je održan na 4 lokacije: terasi hotela „Mogren“ (neformalni dio programa – proslava 15 godina RC Budva), ostrvu Sveti Nikola, plaži hotela „Splendid“ i Wellness i Spa centru hotela „Splendid“.
OCJENA Konferencije od strane ličnog predstavnika predsjednika Rotari Internacionala dr Ashok Gupte je iznad naših očekivanja.

Izvještaji po dva ključna kriterijuma uspješnosti Distrikata

RAST ČLANSTVA I UPLATA FONDACIJI!

Podaci govore: Rotarijanska 2016/17 je prekretnica za Distrikt 2483

Odluka Distriktne konferencije

IZABRAN GUVERNER ZA 2019/20

Ljiljana Lainović izabrana za Guvernera 2019-20 

 

Ljiljana Lainović (Zumbulović), čarterovani predsjednik Rotarakt kluba Novi Sad (1996) i čarterovani predsjednik Rotari kluba Novi Sad Dunav (2005) izabrana je drugog dana Konferenciije za Guvernera Distrikta 2483 za 2019-20 godinu.

Liljana, diplomirani fizičar, vlasnik je i direktor firma za distribuciju medicinske opreme MIT Novi Sad. Govori engleski i njemački jezik. Majka je šesnaestogodišnje djevojčice koja je prvak Srbije u golfu i odlična učenica računarske gimanazije. Pokretač je i u učesnik brojnih projekata i akcija u lokalnoj zajednici: nabavke kompletne štamparije i ručnih satova za udruženje slijepih i slabovidih Vojvodine, nabavka dostavnog vozila za Crveni Krst Vojvodine, opremanje porodilišta klima uređajima, opremanje dječje bolnice, zamjena scene u Novosadskom pozorištu itd.

Učestvovala je na Rotari konvencijama 2017 i 2012. Ljiljana Lainović je nosilac Paul Harris Fellow priznanja.

Odluka Distriktne konferencije

IZBOR ZA 2020/21 NOMINACIONIM KOMITETOM

Komitet sačinjavaju posljednjih 5 good standing guvernera

Na predlog DG Velibora Zolaka, Konferencija Distrika je donijela odluku da se Guverner Distrikta 2483 za 2020/21 bira posredstvom Nominacionog komiteta, a sastav Nominacionog komiteta da se formira primjenom principa posljednjih 5 good standing guvernera.

 

Imajući u vidu da jedan od past guvernera u posljednjih 5 godina ne ispunjava zahtjev good standing guvernera (PDG Nikola Obradović nije izvršio obavezu podnošenja finansijskog izvještaja na usvajanje), Konferencija Distrikta je usvojila slijedeći sastav Nominacionog komiteta za 2017/18 godinu:
1. IPDG Velibor Zolak
2. PDG Dejan Čikara
3. PDG Vigor Majić
4. PDG Velimir Stefanović
5. PDG Vesna Baltezarević.

 District Awards

BEOGRAD METROPOLITAN – VODEĆI KLUB

Na Distriktnoj Konferenciji dodijeljene su nagrade i priznanja pojedincima, akcijama i klubovima u slijedećim kategorijama:

I Klubovi
1. Najbolji klub – najveći doprinos Rotariju – RC Beograd Metropolitan
2. Klub sa najvećim porastom članstva – RC Ruma i RC Beograd Stari Grad
3. Najveći doprinos Fondaciji  – RC Beograd Metropolitan
4. Najinovativniji klub – RC Beograd Metropolitan

II Projekti/Akcije
1. Najveća akcija po PR efektu – Maraton za Ginisa, RC Kragujevac
2. Najveća akcija po finansijskom efektu – GG Obnova škola u Obrenovcu, RC Beograd Skadarlija
3. Najkreativnija akcija – #Code Robotić, zajednička akcija Rotari klubova Niša

III Pojedinci
1. Nesebično davanje – najintenzivniji i najsadržajniji angažman – Olivera Lola Stanić i Nikola Mitić

IV Posebna priznanja
1. Nenad Saković za revitalizaciju najstarijeg kluba u Distriktu 2483 – Rotari kluba Beograd
2. RC Budva za najveći ugled u zajednici / za Public Image
3. RC Beograd Skadarlija za timski duh

ROTARACT

Projekti/Akcije

1. Najveća akcija po PR efektu – Hum. koncert „Davati je božanski, primati je ljudski“ – RAC Niš
2. Najveća akcija po finansijskom efektu – Aukcija dresova – RAC Kragujevac
3. Najkreativnija akcija – „Obuci crtež“ – RAC Niš Konstantin Veliki 

Gosti Distriktne Konferencije

Pres Rep PDG ASHOK, PRID PEIPER, GUVERNERI HRVATSKE I SLOVENIJE,

Indija, Izrael, Hrvatska, Slovenija

 

Novi klubovi

RC KOTOR I RC BEOGRAD KRALJ PETAR I

64 kluba u Distriktu 2483

Rotari klub Kotor primljen je u članstvo Rotari Internacionala 2. juna 2017. Čarterovani predsjednik kluba je Svetlana Radulović, turistički radnik, članica RC Budva, a sekretar Aleksandra Saška Ivanović, ranija članica RC Budva. Izabrana predsjednica RC Kotor je Mileva Pejaković-Vujošević, muzejski radnik.
Rotari klub Beograd Kralj Petar I primljen je u članstvo 6. juna 2017. godine. Čarterovani predsjednik kluba je Petar Pavasović, dipl. inžinjer elektronike, a sekretar Snežana Stojanović, preduzetnica.

Dear Governor Zolak, Congratulations! The Rotary Club of Kotor, Montenegro was admitted to membership in RI on 2 June 2017. The charter certificate for the new club will be sent to you for signature, in the meantime, you may find an electronic copy attached to this e-mail, as well as a copy of the President’s congratulatory letter. We recommend you present the charter to the club during their charter ceremony.
We thank you sincerely for your efforts in helping to expand Rotary membership and wish you and your team all the best and continued success.
Yours sincerely,
Susanne Foerster and Rosangela Merlino
Susanne Foerster Coordinator English Team | Club and District Support Tel: +41 (0)44 387 7132 susanne.foerster@rotary.org rotary.org

 Posjeta Predsjednika RI Distriktu 2483

IAN AND JULIET RISELEY U SRBIJI

Predsednik RI Ian H.S. Riseley i njegova supruga Juliet posjetiće od 4 do 7. jula 2017. naš Distrikt. Tokom posjete biće organizovano nekoliko rotarijanskih druženja i drugih prikladnih dešavanja u Subotici, Beogradu, Nišu i Petnici. Predsjednik RI, nažalost, neće posjetiti Crne Goru. Pozivamo sve Rotarijance da u što većem broju prisustvuju ovim druženjima.

 

Program posjete

4. jul 2017 10:00 – Subotica/Palić
4. jul 2017 19:30 – Beograd
5. jul 2017 19:00 – Niš
6. jul 2017 12:00 – Petnica

Nadam se i vjerujem da će predsjednik Rotari Internacionala u najljepšem svijetlu upoznati Crnu Goru i Srbiju i njihove Rotarijance. Danas imamo šta da pokažemo, ne samo prirodne ljepote i kulturnoistorijske spomenike. Od ove Rotarijanske godine možemo se ponositi i porastom članstva i najvećim doprinosom Rotari Fondaciji u istoriji Distrikta 2483.

RI Director dr Corneliu Dinca

NAJBRŽE PRIZNANJE

Nove dužnosti – IPDG Velibor Zolak

ARRFC OD 1. JULA 2017

Sasvim lično

„Možemo, kad hoćemo“, sa tim sloganom sam započeo mandat Distriktnog Guvernera. Dao sam sve od sebe i rezultati nisu izostali.
Zaustavili smo trend osipanja članstva (svake godine smo gubili 50 do 70 članova), u Fondaciju smo uplatili više nego prethodne dvije godine zajedno.
Vrhunski smo se predstavili na Institut Zone u Solunu, bili smo najzapaženiji; realizovali smo veliku dvomjesečnu distriktnu akciju; uveli smo Nacionali Rotari dan u Srbiji na jedan nov i moderan način; organizovali najveći Rotari skup u istoriji Distrikta 2483 i obilježili 100 godina TRF velikom proslavom u Hyatt Regency koja je značajno doprinijela poboljšanju imidža u javnosti; organizovali smo izložbe o Rotariju i godinu završili Rotari konferencijom za pamćenje – District Beach Conference, 4 lokacije u 3 dana!
U međuvremenu su naši klubovi vodili brojne male i velike akcije i služili svojoj lokalnoj zajednici.
Od 1. jula 2017. postajem ponosni PDG, ali i prelazim na dužnost ARRFC – Asistenta regionalnog koordinatora Rotari Fondacije Zone 20B Yesim Yoney (Assistant Regional Rotary Foundation Coordinator). Trening za ovu dužnost je već zakazan za 17. i 18. jul 2017. u Solunu, manuali su stigli, a ja kao i uvijek spreman za učenje i nove izazove!
Hvala Distriktnom lideršipu na pomoći, jer sam ne bih ništa mogao uraditi. Jedan čovjek ne čini orkestar.
Hvala svima koji su me podržavali. Stekao sam zaista impozantan broj prijatelja u Srbiji, od Leskovca do Subotice.
Posebno hvala svima koji su mi se suprotstavljali – oni su ti koji su mi davali najveću snagu!

Vaš,
Rtn. Velibor Zolak

Originalno pismo u PDF formatu možete preuzeti OVDE