Pismo Guvernera decembar 2016.

 

 

 

DG Velibor Zolak

GOVERNOR’S NEWSLETTER

No. 5 – Novembar/Decembar 2016.

Novi distriktni funkcioneri

OBNOVA LIDERŠIP TIMA

U drugu polovinu Rotarijanske godine Distriktni lideršip tim ulazi osvježen sa novim članovima. Na funkciju New Club Development Chair imenovan je Petar Pavasović, na funkciju Rotary Global Rewards Chair Aleksandar Radojičić, na funkciju Public Image Chair Dragan – Purko Ivančević, a na mjesta ADG-a za klubove u Beogradu (Sava, Zemun, Vračar i Dedinje) i Distriktnog sekretara – kako su Rotarijanci Distrikta već obaviješteni – Srđan Vasić i Nikola Mitić.

Prethodni Distriktni sekretar Olivera Stevanović se porodila i dobila divnu ćerkicu. Hvala Olji na velikoj energiji koju je uložila na mjestu Distriktnog sekretara!

pavasovic

NEW CLUB DEVELOPMENT CHAIR

PETAR PAVASOVIĆ osnivač kompanije Bel Systems Beograd; rođen 25. decembra 1954. u Beogradu. Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, odsek elektronika. Radio kao direktor predstavništva kompanije Rohde & Schwarz, Sales Manager kompanije Tektronix u Beču i razvojni inženjer Ei Pionira u Beogradu. Supruga Aleksandra, deca Ana, Tamara, Nikola i Natalija. Govori engleski i francuski.
Član je RC Beograd Dedinje.
Adresa na poslu: Bel Systems, Toše Jovanovića 7, tel.: +381 11 3055025, e-mail: petar.pavasovic@belsystems.com. Mobilni: +382 63 201 190, e-mail: ppavasovic@gmail.com.

untitled

 

ROTARY GLOBAL REWARDS CHAIR

ALEKSANDAR RADOJIČIĆ, National Key Account & Regional Sales Manager u firmi TDR. Rodjen 7. novembra 1971. U Beogradu. Završio osnovne i magistarske studije na Fakultetu za Poslovne studije John Nesbitt. Oženjen; otac Anastasije i Simone.
Radio kao Sales Director u kompanijama Dr. Oetker i ITM Group. U kompaniji Henkel je radio na poziciji Regionalni Sales Manager, u Mobilkom Group Austria na poziciji Project Leader. Govori engleski jezik. U slobodno vreme igra tenis i golf. U RC Beograd Skadarlija je dva puta bio potpredsednik, izabrani predsednik za 2017/18. Istakao se kao lider Global Grant projekta u kome je donirana oprema školama u Obrenovcu. Adresa na poslu: Bul. Mihajla Pupina 165 g, 11.070 N. Beograd. E-mail: radojicic.alexandar@gmail.com, +381 63 378 672

untitled-1PUBLIC IMAGE CHAIR

DRAGAN IVANČEVIĆ, direktor „Queen Management“ doo Budva, diplomirani ekonomista; rođen 17. IX 1957. godine u Budvi. Završio Fakultet za bankarstvo i trgovinu u Beogradu, specijalizacija u Velikoj Britaniji. Oženjen, supruga Ljiljana; djeca: kćer Jovana, sinovi Marko i Blažo. Radio u hotelima “Adriatic” Budva i “Marko Polo” Korčula, kao menadžer u agencijama “Kompas” i “Montenegroexpress”, direktor preduzeća BCC Budva, poslanik u Skupštini RCG, pomoćnik ministra turizma u Vladi RCG, direktor JP Morsko dobro Crne Gore, direktor HTP “Springer & Pletzer” i direktor „Queen Management“. Govori engleski i njemački. Adresa na poslu: Narodnog fronta bb, 85310 Budva. E-mail: purko@t-com.me; + 382 67 222 442. Čarterovani član RC Podgorica i RC Budva; PP RC Budva.

srdjan-vasicASISTENT GUVERNERA

SRĐAN VASIĆ, vlasnik i generalni direktor „Satelit Premium Group“; rođen 24. aprila 1976. u Beogradu. Završio Master i osnovne akademske studije Fakulteta za inženjerski menadžment u Beogradu. Radio kao reprezentativ menadžer u engleskoj kompaniji “TWL Marketing”; od 2000. godine vlasnik je Satelit Premium Group (osam preduzeća). Izdvajaju se „Klub Satelit Zlatibor“, „Klub Satelit Košutnjak – Event Centar Satelit“ i Woolmark licencirano preduzeće u Srbiji i Makedoniji. Satelit Premium Group ima preko 200 zaposlenih. Predsjednik RC Beograd Skadarlija u rotarijanskoj 2013/14. U toku mandata osnovan je i Rotarakt klub, a vrijednost humanitarnih akcija iznosila je preko 130.000 €. Član je predsjedništva Društva Lobista Srbije i član udruženja „Ruski poslovni klub“. Dobitnik nagrade Biznis Partner 2014. i 2015. licencirani partner „The Woolmark Company“. Govori engleski i makedonski. Adresa na poslu: Milentija Popovića 5, N. Beograd. E-mail: srdjan.vasic@satelit.rs; telefon: +381 63 444-428.

13585128_10153777895631849_3711073416437783970_oDISTRIKTNI SEKRETAR

NIKOLA MITIĆ, suvlasnik IT firme COFA Media (Internet prezentacije i mobilne aplikacije). Rođen je 30. marta 1978. u Beogradu, Završio je elektrotehničku školu Nikola Tesla u Beogradu. Oženjen. Vlasnik je i studija za izradu video igara COFA Games. Radio je u SkyMusic na poziciji dizajnera i programera, na TV Pink u IT odjeljenju kao web programer, u inostranoj firmi VAST kao analitičar i vođa R&D projekata. Prije odlaska u preduzetničke vode istakao se, na globalnom nivou, u optimizaciji rangiranja rezultata u Internet pretraživačima (SEO). Uspješno vodi timove različitog profila, a kao konsultant pokriva pozicije programiranja, dizajna, marketinga, planiranja i razvoja biznisa. Jedno od Nikolinih većih interesovanja su i startapi tj. mlade firme sa fokusom na tehnološke inovacije, okrenute globalnom tržištu. Predsjednik RC Beograd Metropolitan 2016/17. Govori engleski jezik. Adresa na poslu: Osmana Đikića 9, 11060 Beograd. E-mail: nikola.mitic@gmail.com; +381 64 172 48 62

Zbog neispunjavanja obaveza

TERMINIRAN RC BEOGRAD BALKAN

parlamentbelgradRC Beograd Balkan terminiran je 18. novembra 2016. zbog neplaćanja dospjelih obaveza. Rok za povratak u članstvo Rotari Internacionala je 17. april 2017. (150 dana od dana terminiranja). Da bi povratio status Rotari kluba, klub treba da plati 1.424 eura Rotari Internacionalu (dug od 954 eura plus kaznenu taksu od 480 eura) i 2.003 eura duga Distriktu 2483. Nakon navedenog roka nije moguće obnoviti RC Beograd Balkan u formi u kojoj je postojao.

Posljednjeg dana roka za povratak u članstvo

OBNOVLJEN RC STARI BEČEJbecej-amblem-znak

Krajem oktobra vraćen je u članstvo Rotari Internacionala RC Stari Bečej koji je terminiran prošle Rotarijanske godine (18. maja 2016). Klub je nakon dosta napora platio sve dospjele obaveze, kaznenu taksu i ispunio Reinstatement Application. Predsjedniku Draganu Gligoriću i sekretaru Sanji Bašić, želimo uspješnu Rotarijansku godinu, i što manje približavanja zoni nepoštovanja rokova.

Obilježen Nacionalni Rotari dan Srbije

NAJŽIVLJE U BEOGRADU I NIŠU

Nacionalni Rotari dan Srbije obilježen je u velikom broju klubova organizovanjem prigodnih kulturnih i umjetničkih događaja, pres konferencija, akademija i predavanja o Rotariju. Najviše pažnje privukli su eventi u Beogradu i Nišu jer su rađeni udruženim snagama svih Rotari klubova. Distrikt je finansijski podržao ove zajedničke manifestacije klubova.

BEOGRADSKI ROTARI KLUBOVI su u klubu „Fabrika“ organizovali Nacionalni Rotari dan pod sloganom „Upoznaj Rotari – pridruži se liderima“. Druženju je prisustvovalo oko 300 rotarijanaca, rotaraktovaca, predstavnika nevladinih organizacija i ustanova sa kojima beogradski klubovi sarađuju i mnogobrojni prijatelji Rotarija. Učešće su uzeli i Rotarijanci iz E-Kluba, Rotari kluba Pančevo, Rotari kluba Pančevo Pupin, Rotari kluba Čačak i Rotari kluba Valjevo. Na štandovima u istom prostoru predstavile su se mnogobrojne nevladine organizacije kao što su: JCI, Crveni Krst, AISEC, Srbija u pokretu, ESTIEM, Plavi klug, MENSA, UNITAS, FORTUNA ROTA i dr.

rotary_dan-corr

Manifestaciju koja se sastojala od tematskih i ignate prezentacija, muzičkih nastupa i dodjele donacija, moderirali su Nikola Mitić, predsednik Rotari kluba Beograd Metropolitan i DGN Vladimir Matić, čarter predsednik Rotari kluba Beograd Čukarica, a prisutnim se obratio i DG Velibor Zolak.

NIŠKI ROTARY KLUBOVI, RC Niš, RC Niš-Konstantin Veliki, RC Niš-Centar i RC Niš-Medijana su uz pomoć svih pet Rotarakt klubova obilježili Nacionalni Rotari dan dvodnevnom manisfestacijom. Na sam Rotari dan, 2. decembra, organizovane su aktivnosti u centru grada, a sutradan, 3. decembra, u Narodnom pozorištu u Nišu održan nis-11mje humanitarni koncert Nikole i Bojane Peković sa temom „Davati je božanski, primati je ljudski“. Manifestaciju su najavili bilbordi koji su postavljeni nekoliko dana ranije u centru grada i na prometnoj raskrsnici pored Doma zdravlja. U Medija centru je oranizovana tribina na temu: “Zbog čega sam ja u Rotariju?” Troje Rotarijanaca, različitih profesija i životnih dobi, dobro poznatih sugrađanima, govorili su o svom članstvu u Rotariju: Spomenka Kovačević, Miroslav Jović – Miša “Groš” i Nikola Pejović – Dica. Izložba fotografija nastalih na akcijama Rotari i Rotarakt klubova je otvorena u galeriji Turističke organizacije Niša, u samom centru grada-u pješačkoj zoni. Fotografije su izazvale veliko interesovanje posetioca jer su svojevrsna retrospektiva akcija izvedenih u poslednje vreme u Nišu.

Iz ličnog ugla jednog past predsjednika

ROTARY NA METROPOLITAN NAČIN

Zamolio sam past predsjednika i svog asistenta Lolu Stanić da nam opiše kako ideju Rotarija praktikuje RC Beograd Metropolitan, klub koji štrči po svojim inicijativama i akcijama. U nastavku Lolin tekst. Vrijedi – pročitajte!

rc-bg-metropolitan-aslovna-slika

„Rotari je organizacija profesionalno i poslovno ostvarenih ljudi okupljenih oko ideje da čine dobro. To je uzvišeni cilj i razlog postojanja svih Rotari klubova pa i Rotari kluba Beograd Metropolitan. Način na koji to ostvarujemo je ono što nas čini različitim. Biti u Rotariju je čast, ali i neopisivo zabavno. Mi u Metropolitenu smo shvatili da se čineći humana dela možemo i jako lepo zabaviti. Kad neko pogleda presek dešavanja u našem klubu, imao bi osećaj da tu postoji jedna armija koja predano radi na organizaciji dogadjaja, sprovodjenju akcija, promovisanju kluba… Istina je da Metropolitanaca ima nešto više od 20, da smo pretežno u godinama kada nam posao i porodica oduzimaju ogromno vreme, a opet smo jedan od najdinamičnijih i najzabavnijih klubova. Dakle, tajna je u posvećenosti i žrtvovanju sopstvenog vremena.

Par stvari po kojima je Metropolitan postao poznat:

     1. Odlična i brojna PREDAVANJA. U klubu su gostovali istoričari, poznati pisci, umetnici, ambasadori, svetski putnici i mnogi drugi. Organizovane su tribine na kojima su učestvovali privrednici, Rotarijanci iz zemlje i inostranstva, predstavnici nevladinih organizacija. Uveli smo novu formu Ignite predavanja od 5 minuta. Rezultat: sastancima prisustvuje uvek preko 100 gostiju.

   2. Da sastanak ne mora biti samo predavanje pokazali smo i organizacijom dešavanja koja su privukla veliku pažnju javnosti. MODNA REVIJA je poslednja u nizu. Objavljene reportaže sa revije na Studiu B, TV Pinku, Edu TV, TV Prva. Kao i u štampanim medijima (Kurir, Story). Rezultat: čulo se za Rotari, imali smo priliku da objasnimo ko smo, da razbijemo tabu koji nas okružuje.

   3. Neretko se DRUŽIMO VAN OBAVEZNOG MESTA sastanka. Idemo na reku brodićem, odlazimo u muzeje, pozorišta, vinarije… Pridruže nam se i ne-rotarijanci i to je stvarno dobra prilika da nas upoznaju i da im se dopadnemo. Inače, česta neformalna druženja imala su za posledicu da članovi RK Beograd Metropolitan postanu jedna velika porodica. Tome su naročito doprinela česta putovanja u inostranstvo u posetu bratskim Rotari klubovima.

rc-bg-metropolitan-revija-lola

   4. HUMANITARNE AKCIJE nisu zanemarene. Zapravo, sva dešavanja u klubu, naizgled i ona prozaična poput žurki na splavovima, imaju uvek humanitarnu pozadinu. U svakoj prilici i na sve moguće načine nastojimo da činimo dobro, bilo donirajući novac, materijalne stvari ili dajući sebe i svoje vreme. Vrednost donacija koju klub uradi godišnje meri se u par desetina hiljada evra.

   5. PROMOCIJA. Shvatili smo da sami možemo samo donekle. Da bismo privukli, kako druge Rotarijance, tako i uspešne ljude van Rotarija, morali smo da izadjemo u javnost. Ljudi su morali da čuju za nas. Jedan od načina je i da promovišemo naše akcije i dešavanja putem medija, ali iz našeg iskustva najveći uspeh je došao promocijom na Fejsbuku. Šta god mi mislili o ovoj socijalnoj mreži, ona je učinila čudo za promociju kluba. Redovno ažuriranje strane (na dnevnom nivou), vrlo promišjeno, na način koji nas predstavlja u najboljem mogućem svetlu. Na primer, nikad ne slikamo pune tanjire jer i ne reklamiramo večeru. Gledamo da slike budu raznovrsne – nismo uvek u odelima skockani za proslavu, već i zavrnemo rukave i radimo. To su nama i omiljene slike, slike sa samih aktivnosti.

lola-bImalo bi tu još što šta da se ispriča, ali moramo da neke tajne sastojke sačuvamo i za sebe 🙂 Da smo dobri potvrdjuje i činjenica da su trenutno čak 4 člana kluba u Distriktnom Lideršip timu, od čega jedan Sekretar distrikta i jedan ADG. I ne, nećemo se uobraziti, od nas se puno očekuje, a mi se spremamo da učinimo i više od toga.“  ADG Lola Stanić PP RC Beograd Metropolitan

 

 

 

Nova normativna akta

KLUPSKI STATUT I PRAVILNIK NA SRPSKOM

Sa 1. julom 2016. stupio je na snagu i novi Manual Rotari Internacionala koji sadrži glavna normativna akta naše organizacije. Pošto su svi klubovi obavezni da usvoje novi klupski Statut i Paravilnik, Distrikt je zamolio Aleksandra Uroševića, predsjednika RC Valjevo i vlasnika Centra za strane jezike „Kontext“ da prevede Statut, Pravilnik i Vodeće principe Rotarija do 20. januara 2017. Tako ćemo izbjeći različite prevode i nesporazume u tumačenju osnovnih pravila. Po riječima Aleksandra, prevod će biti gotov prije predviđenog roka. Prevedeni dokumenti biće dostavljeni svim klubovima.

rotary-foundation-centinnial-logo-cropped-600x528

 

Pismo Guvernera u PDF formatu možete preuzeti OVDE