Ono što mogu drugi, možemo i mi!

Predsjednicima Rotari klubova Srbije i Crne Gore

Obaveštenje guvernera u PDF formatu možete preuzeti OVDE

 

VELIBOR ZOLAK
RI District Governor

Dragi predsjednici Rotari klubova Srbije i Crne Gore,
Čestitam nam novu Rotarijansku godinu.
Od danas smo zajedno odgovorni za stanje i razvoj Rotari pokreta u Distriktu 2483, u Srbiji i Crnoj Gori. Od danas svi drugi, dobronamjerni i nedobronamjerni, stiču pravo da upiru prstom na nas. I kad su u pravu i kad su u krivu.

Mi smo najodgovorniji funkcioneri Rotari pokreta i organizacije i toga moramo biti svjesni. Odgovaramo za ukupno stanje, bez obzira što smo možda minimalno doprinijeli da bude onakvo kakvo je. To je radost ali i teret vođenja i rukovođenja. Teret kojeg smo se prihvatili jer vjerujemo da možemo bolje! To je ono što nas pokreće, vjera da sutra može biti bolje i ljepše. I da mi tome možemo značajno doprinijeti.

Zato danas sjednite sami sa sobom, barem sat vremena, i zapitajte se šta hoćete da postignete u ovoj godini i šta treba da radite svake sedmice i svakog dana da biste to ostvarili. Od danas Rotary je vaše dijete, vaša briga, vaša radost, vaše zadovoljstvo, ali i vaša muka, kad ne ide sve“po loju“.

A neće ići sve „po loju“, jer smo organizacija volontera, a ne zaposlenih i naši ljudi se angažuju onoliko koliko osjete da ste im napravili prostora i ukoliko sa svojim angažmanom mogu da osjete zadovoljstvo ostvarenja. Ako to ne osjete, ako ne osjete duh dobrog vođe, čovjeka koji zna šta hoće i kako to izvesti, ako ne osjete dirigenta u vama (a dobar dirigent uvijek zna šta ko može i šta mu najbolje odgovara), nemate saradnike i partnere, imate samo članove, nemate pokret, imate samo organizaciju, nemate – što je najvažnije – orkestar!

Svi će vjerovatno htjeti da vam pomognu, ali budite svjesni da ste sami, jer ste vi odgovorni, a ne oni koji vam pomažu.

Nisu svi, vjerujem da vam je to jasno, sa radošću dočekali vašu vodeću ulogu. U našoj, kao i u svim drugim organizacijama, pored ogromne većine iskrenih i posvećenih, postoji i manjina koja ima neke druge ciljeve i koji našu organizaciju doživljavaju kao sredstvo za postizanje ličnih ciljeva. Tretiraju Rotary kao svoju privatnu organizaciju, zato što su možda nekad davno bili čarterovani predsjednici ili članovi, pokušavaju da ga iskoriste kao sredstvo ostvarivanja društvene moći i žele da kontrolišu
procese u klubu. Vrijeme radi protiv njih, ali još više jasni ciljevi, dobre ideje, projekti i akcije koje treba da osmislite i koji privlače Rotarijance uz vas. Jer, lider ste samo ako vas slijede.

Dakle, dragi predsjednici,
Sjednite danas, sami, sat vremena i posljednji put preispitajte sebe (nećete više imati vremena) šta hoćete da unaprijedite, po čemu želite da vas zapamte? Da, govorimo o ciljevima!

Zato Rotari Iternacional od nas traži da u Rotary Club Central (www.rotary.org/myrotary) unesemo ciljeve kluba kojeg vodimo. Ciljevi koji nisu kvantifikovani ostaju na nivou želja i ambicija i nisu u skladu sa ovom velikom organizacijom kojoj pripadamo. Zato „naoštrite olovku“ i krenite da unosite ciljeve u Rotary Club Central. Ostavljam prostora od dva mjeseca svim predsjednicima da unesu ciljeve svojih klubova u Rotary Club Central (RCC). Više nego dovoljno.

Klubovi čiji predsjednici do 1. septembra ne unesu svoje ciljeve u RCC neće moći dobiti najvišu ocjenu i dovode u pitanje status good standing kluba. Neispunjavanje ove obaveze direktno snižava rejting našeg Distrikta u Rotari Internacionalu, a vjerujem da zaista niko od nas ne želi da nas gledaju „ispod oka“ i misle „oni nepismeni Balkanci“.

Ono što mogu drugi, možemo i mi!
To što nismo nismo bogati, ne sprječava nas da postižemo ciljeve i svoje ideje pretvaramo u stvarnost!
To što nismo bogati, ne sprječava nas da budemo humani i da uspješno pomažemo zajednici.
To što nismo bogati, ne sprječava nas da budemo rame uz rame sa najrazvijenijim nacijama i u pogledu organizacione kulture i postizanja ciljeva Rotarija.

Nama, mom matičnom klubu Budva su najveći klubovi u Rotari Internacionalu, iz najrazvijenijih zemalja svijeta, čestitali na kampanji za global grant „Moj prvi dom“ (nabavka bolničke oprema tržišne vrijednosti 300.000 dolara, akcija 22 kluba, 6 nacija, 8 distrikata) i doslovno rekli: „Mi nismo uspjeli realizovati takvu akciju“!

Da, jer ne radi se o bogatstvu!
Radi se o ciljevima i akcijama za postizanje ciljeva.
Radi se o tome da li hoćemo ili nećemo, ništa više!

U Pragu, 1. jula 2016.

Vaš Guverner,
Velibor Zolak
Governor 2016-2017
District 2483, Montenegro & Serbia