IZVEŠTAJ o saradnji “B” klubova (projekat „B-Active“) u okviru ICC-a Srbija-Nemačka-Švajcarska

Shodno dogovorenim aktivnostima u okviru ICC-a Srbija-Nemačka-Švajcarska rotarijanci iz Beograda (RC Čukarica, RC Metropolitan, RC Skadarlija i RC Zemun) i Bora bili su u poseti rotarijancima u Berlinu od 08. do 11.juna 2017.godine.

S obzirom na dugačak put do Berlina prenoćili smo u gradu Brno i sastali se sa rotarijancima Verom Stankovom i Jaroslavom Švamberkom iz Rotari kluba Brno City. Iskoristili smo priliku da se informišemo o međusobnim aktivnostima i projektima uz iskazanu želju da se i Brno pridruži akcijama “B” klubova.

Po dolasku u Berlin 08. juna 2017.godine sačekao nas je naš domaćin pastpredsednik E-Rotari klub Global Berlin Daniel Ziska.

Prvog dana dolaska u Berlin naši domaćini organizovali su nam zajedničku večeru u čuvenom restoranu “Prater Garten” gde smo se bolje međusobno upoznali i dogovorili definitivni program boravka u Berlinu.

Delegaciju naših rotarijanaca sačinjavali su Vladimir Matić sa suprugom Jadrankom (RC Bg-Čukarica), Vladan Mijailović sa suprugom Jasnom (RC Bor), Ivana Zdravković (RC Zemun), Jelena Sinković i Đorđe Knežević (RC Bg-Metropolitan) i Milan Dobrosavljević (RC Bg-Skadarlija).

U petak 09. juna 2017.godine Daniel Ziska, pastpredsednik E-Rotari klub Global Berlin organizovao nam je obilazak Berlina i posetu značajnim objektima za ovaj grad (Branderburška kapija, Memorijalni centar posvećen žrtvama holokausta, “Checkpoint Charlie” i dr.).

Istog dana od 13 do 14,30 časova održali smo radni sastanak u poslovnim prostorijama Daniela Ziske i upoznali se sa projektima koje planiraju naši klubovi.

Popodne smo obišli nemački Parlament koji godišnje obiđe preko 3 miliona posetilaca.

U petak uveče organizovano je druženje i večera u predivnom ambijentu Internacionalnog kluba u Berlinu gde su predstavnici klubova razmenili klupske zastavice.

U subotu 10. juna 2017.godine od 10 do 15 časova rotarijanci iz Berlina, Beograda i Bora pomogli su poznatoj nevladinoj organizaciji “Tafel” u sortiranju hrane za socijalno ugrožena lica u Berlinu.

Iako prvi put zajedno na ovakvom poslu pohvaljeni smo od organizatora i zaposlenih u “Tefelu” na uloženo trudu i postignutim efektima.

U subotu uveče organizovana je večera u poznatom restoranu “Schnitzelei” u samom centru Berlina.

U nedelju ujutru organizovan je Brunch na kome smo sumirali rezultate posete i dogovorili sledeće aktivnosti i to:

-poseta rotarijanaca iz Berlina Beogradu 18.novembra 2017.godine za čarter proslavu RC Beograd Čukarica sa predlogom za bratimljenje dva kluba,

-podrška Global Grantu “100 za 100” (predlog da E-Rotari klub Global Berlin bude partnerski klub),

-sledeći domaćin “B” klubova će biti Bor u maju 2018.godine,

-uključiti za sledeća okupljanja i druge “B” klubove (Baden, Brno, Bratislava, Bukurešt i dr.),

-nastaviti sa projektima “B” klubova koji traže lični rad i angažovanje rotarijanaca.

 

Izveštaj sačinio:                                                                                     Beograd, 13. jun 2017.godine

DGN Vladimir Matić

Nacionalni koordinator

ICC-a Distrikta 2483