Izveštaj o radu DG za 2013/2014

Izveštaj o radu u PDF formatu možete preuzeti ovde
Pismo Predsednika komisije za oditing u PDF formatu možete preuzeti ovde
Finansijski izveštaj u PDF formatu možete preuzeti ovde

Dragi prijatelji u Rotariju,

Izveštaj o radu Guvernera i Tima za 2013/14 godinu podnet je na Distriktnoj Konferenciji RID 2483 u Somboru 31. maja 2014. godine i praćen je prezentacijom od više desetina slajdova.
Ovo je rezime koji vam dostavljaminformativno da biste mogli da imate zaokruženu sliku o aktivnostima koje su
preduzete u ovoj rotarijanskoj godini.

Aktivnosti:
Kao izabrani Guverner, po pravilima RI, učestvovao sam u radu GETS-a & Instituta Zone 20B u Izmiru , Turska od 13-17.11.2012. Nastavio sam tradiciju ucestvovanja Guvernera iz Srbije u Home-Stay programu koji organizuju Rotari klubovi iz SAD, Država Florida od 05.12.01.2013. Tom prilikom je predstavljen Distrikt 2483 u nekoliko Rotary klubova Floride .

Internacionalna skupština kao obavezan trening za sve izabrane guvernere održana je od 13-19 januara 2013. u San Dijegu. Po završetku skupštine DG je sa dvadesetak drugih izabranih guvernera gostovao u RC Chula Vista Sunrise predstavljajući Distrikt 2483.

Posle završenih priprema za preuzimanje guvernerske dužnosti, krenulo se sa obukom Lideršip tima Distrikta za 2013/14. Trening Lideršip tima našeg Distrikta održan je 09.03.2013 u Beogradu. PETS za Srbiju održan je u Beogradu, 12 i 13. aprila 2013., a PETS za Crnu Goru, 18. maja 2013. u Bijelom Polju.
24.i 25.maja prisustvovao sam kao gost u Osijeku Skupštini i Konferenciji Rotary Distrikta 1913 Hrvatska. Delegacija našeg Distrikta je brojala 9 članova.

Distrikt konferencija D-2481 održana je u Žablju kod Zrenjanina, 01.juna 2013. Aktivno sam učestvovao u radu ove konferencije.

Skupština Distrikta za 2013.godinu je održana je 8 juna 2013. u Novom Sadu u Svečanoj Sali Fakulteta Tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Skupštini je prisustvovalo 80 Rotarijanaca iz Srbije i Crne Gore U radu Skupštine, osim dolazećeg Guvernera, učestvovao je i PDG Dragan Brajer, IPDG Vesna Baltazarevic DGN Vigor Majic i DGNN Dejan Cikara. Svi prisutni su aktivno učestvovali u donošenju svih relevantnih dokumenta, po kojima je posupano u toku 2013/14 godine.

U organizaciji RC Baja i RC Sombor, uz podršku Guvernera Bodoga i moje malenkosti, održan je workshop na temu zaštite zajednickih voda (dunavski sliv).

25.jula 2013 učestvovao sam u otvaranju Kampa tolerancije u Bačkoj Topoli. Ova manifestacija okuplja mlade iz regiona i RC Bačka Topola se prvi put ove godine priključio kao suorganizator ove manifestacije.

U septembru mesecu smo imali Multiclub workshop koji je okupio 60 učesnika iz 6 zemalja iz preko 30 klubova. Tom prilikom je predstavljeno 8 projekata od kojih je 5 dobilo podršku klubova. Ova vrlo korisna manifestacija koju organizuje Rotari Distrikt EmilijaRomanja i San Marino po prvi put je organizovala svoj Work shop van granica Italije, što predstavlja veliko priznanje za organizatora RC Beograd Centar kao i za naš Distrikt. Ovo je bila lepa prilika
da se upoznamo i razmenimo mišljenje i da čujemo druga iskustva vezano za projekte. Iduće godine 8. Multiclub workshop održaće se na ostrvu Kapri, Italija. Očekujem da će klubovi iz Srbije nastaviti ovu saradnju.

Druga, ne manja aktivnost u mesecu septembru bila je uzvratna poseta GSO tima iz Švedske, koji su proveli 3 nedelje u Srbiji upoznajući se sa institucijama i nacinom rada kao i društvenim i kulturnim prilikama. Prve nedelje domacin im je bio RC Subotica, koji ih je pored Subotice vodio u posete Senti, B. Topoli i Palicu, gde su pored uobičajene posete institucijama posetili i Rotari klubove tih mesta. Druge nedelje su bili gosti Beogradskih klubova koji su im pokazali Beograd kao i mnoge institucije od interesa za učesnike Švedske delegacije. Treće nedelje su bili gosti Rotari klubova Niša, a posetili su i Prokuplje i Đavolju varoš. Dobar učinak razmene poseta daje nadu da će ta saradnja postati
tradicionalna.

27. septembra prisustvovao sam bratimljenju RC Singidunum i RC Milano Linate. Pored potpisanog protokola o saradnji izložen je vrlo ambiciozan plan saradnje. Više zajednickih projekata je u fazi realizacije.
U oktobru sam od 4- 6, učestvovao na Publc Image Seminaru koji je održan u Izmiru, Turska. To je bila lepa prilika da se upoznamo sa najnovijom praksom i drugim iskustvima u primeni. Ovo je bilo vrlo važno, jer je posle
dvogodišnjeg rada došlo do promene vizuelnogidentiteta RI. Pored mene na seminaru su ucestvovali DRFCC Dragan Brajer i PIC Toni Bedalov.

18-20 oktobra održana je proslava povodom 200 godina od rođenja velikog pesnika, filozofa i državnika Petra II Petrovica Njegoša. Delegacija Distrikta je posetila Njegošev mauzolej na vrhu Lovćena (690 stepenika) i
poklonili se njegovim senima. Ranije pre podne, delegacija Distrikta posetila je Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju na Cetinju i predala zajednički poklon klubova iz Crne Gore i Distrikta u vrednosti od 3500 evra.
Uveče je priređena Svečana akademija posvećena Njegoševom jubileju u Zetskom domu na Cetinju. Na akademiji, pored predstavnika Rotari klubova i delegacije Distrikta, prisustvovali su i predstavnici CG Vlade i diplomatskog
kora. Po završetku Akademije priređen je banket za sve učesnike. Celokupna manifestacija je izvanredno organizovana i sve pohvale organizatoru RC Bar.

U novembru mesecu prisustvovao sam Institutu Zone 20 B u Jerusalimu, kao i jednodnevnom seminaru Rotari Fondacije. Tokom veoma uspelog Instituta, kome je prisustvovalo 750 Rotarijanaca iz celog sveta, došlo je do svečanog potpisivanja ICC sporazuma između našeg D2483 i D2490 Izrael. To je bio događaj dana 26. novembra u Jerusalimu, uz prisustvo mnogobrojnih rotarijanaca i dolazeceg Predsednika RI Gary Huanga. Na opšte iznenaenje, po potpisivanju sporazuma, dolazeći Predsednik Gary je potpisao sporazum na kineskom jeziku. Potom mu se pridružio Direktor RI Gidi Peiper. Po završetku Instituta zone posetili smo dva RC i to RC Jerusalim i RC Kfersaba. Poseta RC
Jerusalim je bila naročito interesantna jer je to najstariji klub osnovan 1929. godine i imali smo retku priliku da prisustvujemo večeri priređenoj u čast dolazećeg predsednika Garija i njegovih saradnika. Tom prilikom izvedena je
prigodna ceremonija povodom praznika Hanuke i Šabata.

Poseta Kfersabi, koji se nalazi u blizini Tel Aviva, bila je radna. Tom prilikom na sastanku sa užim rukovodstvom kluba pravili smo planove o modalitetima saradnje naša dva Distrikta pošto je Johanan Has predsednik ICC Komiteta za saradnju sa Srbijom. Na ovoj Rotari manifestaciji u Jerusalimu bilo je prisutno 6 članova našeg Distrikta.
7.decembra smo organizovali Seminar Rotari fondacije koji je bio dobro posećen, vrlo dobro pripremljen seminar, i po izboru tema i predavača. Imali smo retku priliku da imamo veoma iskusne Rotarijance i to Kalcu Hinova iz Bugarske, Malik Avirala iz Turske i Leonarda de Angelisa iz Italije, koji su prisutnima preneli svoja iskustva oko planiranja i realizacije Grantova. Seminaru je prisustvovalo 68 predstavnika iz 41 kluba.

U četvrtak 12. decembra odžan je sastanak UO Saveza Rotari klubova SCG. Donete su odluke vezano za operativan rad Saveza. U sklopu tih odluka je i odluka o formiranju arhiva Saveza koja ce biti realizovana do kraja januara 2014. god.
Od 13-15 decembra boravio sam u Crnoj Gori, gde sam posetio RC Podgoricu i prisustvovao jubileju 5 godina RC Bijelo Polje. Takodje sam prisustvovao i sastanku predstavnika šest klubova iz Crne Gore.

Novu godinu smo poceli sastankom Lidersip Tima u Beogradu. Na sastanku sam podneo izvestaj o polugodisnjem radu, a to je uradio i riznicar Bane Djurkovic kao i DRFC Dragan Brajer. Posle diskusije i prisutni Predsednici
komiteta i CADG Pedja Curcic su podneli izvestaj. Naplata clanarine za I polugodiste je bila 100%. Ocena rada za prvo polugodiste je vrlo dobra osim sto neki Komiteti nisu bili aktivni a pre svega Komitet za Public Image.

U toku januara sam imao par konsultativnih sastanaka sa Vigorom Majicem i Dejanom Cikarom. Posetio sam nekoliko klubova i prisustvovao 10 godina carterovanja RC Cuprija.

30. januara je odrzan sastanak saveza Rotari klubova Srbije i Crne Gore.

10. do 14. februara RID Gideon Peiper je posetio nas Distrikt i ovog puta je posetio cetiri grada : Novi Sad, Suboticu, Podgoricu i Beograd. Na ovim sastancima je bilo prisutno oko 40 klubova naseg Distrikta. Tokom sastanaka svi klubovi su imali priliku da predstave svoj dosadasnji rad, clanstvo i planove. Tokom poseta Subotici bila je organizovana donatorska vecera za prikupljanje novca za realizaciju Global Granta. Tokom veceri je prikupljeno 8000 dolara.
Od 14-16 februara prisustvovao sam Konferenciji za Rotari Fondaciju i Public Image u Sofiji. Tom prilikom redstavljen je projekat o poribljavanju RC Sombor. Iskorisceno je vreme za sastanak sa DG Stojanoviom o saradnji dva Distrikta.

U povratku iz Bugarske prisustvovao sam sastanku Niskih klubova na kome samp podneo sestomeseni izvestaj, posle cega je bila promocija knjige o Rotari fondaciji.

22.februara je organizovana proslava 109 godina Rotarija. Bilo je prisutno 320 gostiju ukljucujuci i predstavnika D 1911 Madjarske i D Emilia Romania i San Marino. Vrlo uspela proslava. Sve pohvale organizatoru RC Beograd.

27. marta do 01.aprila poseta Distriktu Milano I Distrikta EMilia Romanja i San Marino. kojom prilikom je u Raveni potpisan Ugovor o saranji dva Distrikta D 2483 i D 2072.

U aprilu su zavrseni izbori za DG za 2016/17 i Nominovani kandidat Rtn Velibor Zolak iz RC Budva.

24. – 29. aprila poseta Svedskoj gde sam na poziv DG kao gost ucestvovao na Konferenciji Distrikta u Helsinborgu i poseta klubova u Malmeu i Stokholmu RC. Vodjeni su razgovori o prosirenju saradnje i nastavku razmene mladih i GSE Timova.

04.maja sa PDG Juliom Kohom razgovor oko potpisivanja sporazuma o saradnji naseg D 2483 i D Milano. Posle razgovora priredjen rucak za clanove RC Milano Linate.

19.maja odrzan sastanak LTima na kome je formiran krizni stab za prikupljanje pomoci za poplavljena i ugrozena podrucija koji je doneo odredjene odluke i preporuke klubovima. Prema odluci Kriznog staba uplaceno 1 000 000
dinara u Republicki fond za postradale.

Pri kraju ove rotarijanske godine, uspeli smo da realizujemo GSE program sa Amerikom zahvaljujuci kontaktu I ideji koja se rodila na Internationalnoj Skupstini u San Dijegu u razgovoru sa DG Barbara Mauldin.
Velikim pregnucem clanova LT I klubova domacina poslalli smo jedan tim na studijsko putovanje na 4 nedelje u Ameriku a u toku juna ugostili smo 5 clanova GSE tima iz Amerike koji su bili gosti Rotari Klubova Novog Sada, Beograda, Nisa i Valjeva Akciju je uspešno kordinisao I vodio Rtn Nikola Bozic, RC Valjevo. Posebno se zahvaljujem prof. Jovi Medojevicu koji je uspešno vodio naš DGE tim u Americi.

Uspesno je zavrsen proces nominovanja novog Guvernera za 2016/17. Nominacioni Komitet je odlicno odradio svoj posao, a dobro i smireno raspolozenje u Distriktu pogodovalo je ovakvom primerenom raspletu.

U toku godine odrzana su 4 sastanka Predsednistva Rotari Saveza Srbije i Crne Gore kao i cetiri sastanka Lidersip Tima. Ovi sastanci su u znatnoj meri doprineli da se rad Distrikta stabilizuje sto je dalo rezultate i u aktivnosti
klubova i Distrikta kao i u prikupljanju clanarine. Povecana kohezija i kooperatinost rukovodstva Distrikta iskazala se kroz brzu reakciju kada je doslo do katastrofalnih poplava . Brzom reakcijom klubova i Distrikta uspeli smo da
pruzimo direktnu pomoc ugrozenima u kao i finansijsku pomoc od 1 000 000 dinara.Akcija prikupljanja pomoci traje i dalje.
Ostvario 90 % planiranih poseta sastancima ili carter proslavama Rotari Klubova Srbije i Crne Gore.

Moram posebno da istaknem izvanrednu saradnju sa DGE Vigorom Majicem i DGN Dejanom Čikarom sa kojima sam se susretao redovno i bazirao mnoge odluke na zajedničkim stavovima.
Zahvalan sam svim aktivnim članovima LT, a posebno Peđi Ćurčiću, Banetu Đurkovicu, Veljku Suziću, Kaći Lazarević, Sveti Busarcu i Sasi Dimitrijevicu.
Posebno se zahvaljujem domacinima skupova Rotari Distrikata RC Sremska Mitrovica, RC Beograd, RC Bar, RC Novi Sad Dunav, RC Sombor i RC Zemun, RC Beograd Stari Grad, RC Podgorica, RC Beograd Singidunum i RC Novi Sad

IPDG Velimir Stefanovic
Assistant Regional Rotary Fondation Coordinator, Zone 20B
Rotary District 2483